Coaching
Inspiratie

Opkrabbelen na heftig nieuws

Vorige week wist ik niet zo goed hoe ik het had. Op Instagram meldde ik al dat je gevoelens je zo kunnen overweldigen dat je in een groot zwart gat terecht lijkt te komen. Ik heb alles wel zo’n beetje voorbij zien komen: verdriet, weerstand, acceptatie, gelatenheid, machteloosheid… De veelheid aan emoties hebben altijd een wat verlammende werking. Op de dagen dat de kinderen niet bij mij waren heb zo’n beetje beduusd op de bank gezeten. En daar werd het in mijn hoofd en in mijn lijf niet beter van.

De persoonlijke en professionele ontwikkeling die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt heeft er al voor gezorgd dat vriendschappen, werk en bezigheden op een andere manier vorm hebben gekregen. Het gedwongen karakter van de maatregelen, de onzekerheid die het met zich meebrengt, het met zijn allen thuis zijn en werken vraagt van iedereen de nodige vaardigheden op gebied van communicatie, planning, geduld enzovoort. Dat nu de hele wereld tegelijkertijd hier mee bezig is voelt overweldigend.

Ons stress-systeem heeft een behoorlijke optater gekregen. Bij de een wat eerder dan bij de ander.

Je kunt de neiging hebben om er helemaal in te duiken, al het nieuws te willen volgen en berichten op social media te delen en te becommentariëren. Ook wel de vecht reactie genoemd.

Je kunt ook denken dat het allemaal wel meevalt. Er is immers nog niemand die jij kent ziek geworden dus sla je alle waarschuwingen in de wind en gaat gewoon door met wat je altijd doet of je stort je op iets heel anders. Je vlucht er voor weg.

Of je voelt je zo overdondert dat er niets meer uit je handen komt. Je doet alle dingen zo’n beetje op de automatische piloot, je hoofd is er niet meer echt bij en ook je lijf lijkt amper nog in beweging te kunnen komen alsof je bevriest.

Ik ben van het bevroren nieuwsslupperende type en ook al wéét ik dat dit normale stressreacties zijn, wéét ik hoe wat ik moet doen om stress te verminderen toch kostte het me een paar dagen voor ik dat in kon zetten.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe gaat het met jou? Zit jij nog midden in je stress reactie of heb je geen idee hoe je binnen de gegeven situatie je een beetje mens moet voelen? Kan ik iets voor je betekenen? Meld je vrijblijvend aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Klik hier.

Luister in aflevering 11 van mijn podcast Tussen de regels schrijven naar hoe je op een creatieve manier met moeilijke momenten om kunt gaan.

Warmhartige groet,

Groet

2 reacties

 • Quirine Lodder

  Dag Esther,

  Wat je schrijft is heel herkenbaar voor me. Ik ben ook bevroren geweest. En wilde in het begin al het nieuws volgen. Inmiddels begin ik wat te ontdooien en volg ik niet meer de hele dag het nieuws. Blijkbaar had ik die bijna twee weken nodig. Een leerzame periode. Dank voor het woorden hieraan geven. En alle goeds en gezondheid voor jou gewenst.
  Lieve groet, Quirine

  • Esther

   Dank je wel Quirine, fijn dat er bij jou ook weer ruimte komt!
   Voor jou en de jouwen ook een goede gezondheid gewenst.
   Warme groet, Esther