Mijmering

Mijmeren, In het woordenboek vind ik deze betekenis: voor jezelf een beetje rustig nadenken.


Doe je dat nog wel eens? Zomaar je gedachten af laten dalen naar je diepste binnenste? Zonder dat je gedachten onderbroken worden door binnenkomende berichten op je telefoon, een kind dat je hulp nodig heeft of een veel te lange to do lijst waar je telkens met schrik aan denkt.
Mijn hoofd vindt het daarom heerlijk als mijn handen iets te doen hebben zodat mijn hoofd wat lucht krijgt.

Dat hoofd dat dan dus ruimte krijgt om te mijmeren. Over wat was, nu is en gaat komen. Ik denk terug naar de jaren waarin ik de waarde van mijmeren niet door had en er dus niet bewust tijd voor maakte. Moet glimlachen bij de herinnering dat ik mijn toevlucht zocht bij wasjes vouwen of afwassen op momenten dat een situatie me te druk werd. Bezig met huishoudelijke klusjes kon ik mezelf in ieder geval weer horen denken. Zoals ik al zei was ik me niet bewust van de waarde van bewust de stilte opzoeken en werd huishouden nooit echt een hobby.

Mijn werk in de hulpverlening, de kennismaking met het werk van en de ontmoeting met Julia Cameron begin 2019 deden me beseffen hoe belangrijk het is om stil te staan bij waarom je doet wat je doet. Lieten me zien hoe belangrijk het is jezelf te leren kennen. Te weten waar je krachten, kwetsbaarheden en nog te ontwikkelen talenten liggen. Tijd te nemen voor de mooie maar zeker ook de moeilijke momenten. Dat hoeft niet uren of dagen te duren. Het betekent niet dat je compleet niks moet doen.

Mijmeren gaat prima samen met wandelen of hardlopen, handwerken, huishoudelijke klusjes, het voor de 6e keer kijken van een herhaling van je favoriete Engelse detective, mandala’s kleuren en schrijven.

Schrijvend mijmeren heeft als voordeel dat je gedachten zichtbaar worden, je kunt op onderzoek uit gaan door gebruik te maken van geleidend mijmeren op papier en je kunt er later nog eens naar terugbladeren er een gedachte uitlichten om daar nog eens nader onderzoek naar te doen. Ben je nieuwsgierig wat schrijvend mijmeren jouw brengt?

Voor mij hebben mijn dagboek en mijn agenda altijd bij elkaar gehoord. In mijn dagboek wordt zichtbaar waar ik ruimte voor wil maken in mijn agenda. Momenten van geluk, rust, persoonlijke of professionele ontwikkeling of het toewerken naar een bepaald doel. Het vraagt je naar je dagelijkse planning te kijken. Iets nieuws toevoegen of iets op een andere manier gaan doen vraagt oefening zoals leren fietsen oefening vraag

Je hoeft het niet gelijk te kunnen, je mag er gefrustreerd van raken of je wonden likken na tig valpartijen. Maar blijf vooral oefenen!

We hebben allemaal leren lopen en de meeste van ons hebben ook leren fietsen dus ik weet dat je het kunt! Voor het steuntje in je rug heb ik daarom de Mijmer-motivatie ontwikkeld.

Je ontvangt een jaar lang elke maand een reminder met een aantal vragen en oefeningen die betrekking hebben op de ervaringen die je het komend jaar wilt hebben.

Ik wens jou een creatief en magisch jaar toe waarin jouw dromen mooie ervaringen mogen worden! 

Warmhartige groet,

Groet
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *