Inspiratie

De Week van het Schrijven 2019

De opening van het officiële schrijfjaar vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 15 september. In het hele land staan er allerlei activiteiten gepland. Rondom deze week organiseert Kijkpost maar liefst 3 activiteiten!

 

Brievenschrijverij

Echte post is zoveel leuker! Wanneer kreeg of schreef jij voor het laatst een kaart of brief?

Tijdens het schrijven van een brief maak je contact met de ander, geef je aandacht, gaat je hart op reis terwijl je pen over het papier dwaalt.

Het schrijven van brieven, het maken van post is een fijne ontspannen bezigheid. Je kunt je verheugen op de glimlach die je iemand bezorgd wanneer jou post op de mat valt. Dat plezier deel ik graag! Op 4 september organiseert Kijkpost weer de 1e Brievenschrijverij. Een avond gezellig aan de keukentafel. Als je wilt neem je het adres mee van iemand die je wilt verrassen maar dat is niet nodig. 

Introductieworkshop

Op zaterdag 14 september 2019 organiseert Kijkpost de landelijke introductieworkshop van Luisteren naar je pen© plaats.

De workshop geeft een voorproefje op de schrijfoefeningen waar we in de basiscursus dieper op in zullen gaan. Je hebt geen schrijfervaring nodig, het gaat er zelfs niet om of je de d’s en t’s op de goede plek weet te zetten. Je wordt uitgedaagd om je open te stellen, te schrijven over wat er in het moment bij je opkomt, je creativiteit te laten stromen.

Schrijverij bij de Landerij

Ook dit schrijfjaar kun je naar de Schrijverij komen. De eerste is op 16 september, het toetje van de Week van het Schrijven zullen we maar zeggen!

We schrijven aan de hand van vooraf gegeven thema’s. Je ontmoet mensen die van schrijven houden of willen ontdekken of het iets voor ze is. Ervaring heb je dus niet nodig. Je maakt kennis met verschillende creatieve vormen van schrijven en wisselt ervaringen uit. Mijn inspiratie haal ik uit mijn ervaring met dagboekschrijven, (bullet)journaling en (internationale) correspondenties en snailmail.

Het belang van schrijven

Naast het feit dat schrijven gewoon een heerlijke ontspannende bezigheid is en je brein de gelegenheid krijgt om zich op 1 taak te focussen, zijn er nog meer voordelen te noemen: 

  • Creatief schrijven vergroot het empatisch vermogen

Je leert emoties te herkennen, ook in het echte leven. Als je schrijft, verwerk je je eigen emoties. Dit werkt stressverlagend (het is dus nog goed voor je gezondheid ook). Het herkennen en verwerken van emoties vergroot je inlevingsvermogen.

  • Creatief schrijven zorgt voor een beter werkgeheugen

Naast gevoelens blijken schrijvers ook hun ervaringen te ordenen, waarna ze een groter werkgeheugen hebben (het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taakrelevante informatie in de hersenen en speelt met name een rol bij actieve denkprocessen, zoals het activeren van oude herinneringen of het vasthouden van recente gebeurtenissen). Een werkgeheugen is van groot belang om overzicht te houden in je werkzaamheden en bij het oplossen van moeilijke opdrachten.

  • Creatief schrijven zorgt voor (creatief) denken

Voordat je een verhaal schrijft verzamel je met verschillende oefeningen woorden, onderwerpen en stukjes tekst waar je mee aan de slag gaat. Deze brainstormtechnieken zijn ook op andere gebieden bruikbaar, zoals bij zakelijk schrijven of bij het begin van je project of onderzoek. Het schrijven zelf brengt ook het denken op gang. Je schrijft vaak vanuit waarnemingen en eigen ervaringen. Door nieuwe waarnemingen te koppelen aan oude kennis en ervaringen leg je verbanden die je kan gebruiken in je verhaal. Vaak brengt dit bijzondere inzichten met zich mee. Door te spelen met taal kun je je waarnemingen levendiger verwoorden. De schrijver denkt dan na over hoe hij hetzelfde kan zeggen op een andere manier. Dit kan hij doen door het woord te omschrijven of er een synoniem voor te geven.

bron: De onverwachte voordelen van creatief schrijven

Zin gekregen om nu zelf aan de slag te gaan?

Veel schrijfplezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.