Dagboek

20180427_133904Ik schrijf vanaf mijn 9e (bijna dagelijks) in dagboeken. Degene die mij mijn eerste dagboek voor mijn verjaardag gaf toen, heeft geen idee wat ze ontketend heeft. We zijn elkaar uit het oog verloren maar toch: Dank je wel Agnes!

Het maakte ook een liefde voor alles wat maar met dagboekschrijven te maken had wakker: papier, stickers, (geur)pennen, notitieboekjes, inkt, gummetjes, plakbandjes. Alles wat ze tegenwoordig “stationery” noemen. Ik was ook zo’n meisje dat haar middelbare school agenda’s vol plakte en versierde, ze zelfs zelf maakte, en van brieven schrijven hield.

Dat doe ik trouwens nog steeds, zowel die agenda’s als het brieven schrijven! Op mijn pinterestpagina heb ik verschillende borden aangemaakt om ideeën te onthouden. En anderen te inspireren ook met pen en papier aan de slag te gaan. Het hoeft allemaal niet ‘fancy’ maar het maakt het wel tot een klein feestje als je elke dag in een mooi boekje of met een fijne pen mag schrijven.

3 jaar geleden is het reflectief dagboekschrijven weer wat meer op mijn pad gekomen. Ik had een hectische periode achter de rug en had iets nodig om weer in balans te komen, er even helemaal uit te zijn. En zowaar vond ik bijna om de hoek de schrijfretraite van schrijfatelier Enervie: Innerlijk Pelgrimeren. Dit jaar doe ik de 4e en laatste etappe. Sinds de eerste retraite ben ik ook meer gaan lezen over schrijven. Boeken van Natalie Goldberg- Het ware geheim van schrijven, Julia Cameron- Je leven schrijven en The miracle of the Morning Pages, Christine de Vries – Dagboek als Spiegel en Innerlijk Pelgrimeren en Jenna Bailey – Het geheime tijdschrift. Op mijn lees-lijstje staan nog Geertje Couwenbergh-Zin en nog veel meer van Julia Cameron.
20180427_134334

Voor mijn welzijn is het goed dat ik schrijf, ik blijf er een leuker mens door. Mijn dagboek biedt mij een plek waar ik alles kan schrijven wat ik wil. Ik gebruik het om stoom af te blazen, gedichten te maken, me bewust te worden van wat er in me speelt, lijstjes bij te houden, een beetje te dagdromen, te reflecteren op de voorbije dag en te ontdekken wat ik wil.

Heb jij al een dagboek? Niet? Ik nodig je van harte uit! Het is elke dag een goed moment om te beginnen maar vandaag helemaal! Laat het nou 12 juni de Dag van het Dagboek Zijn!

Laat me weten waar jij je dagboek voor gebruikt!

IMG_0003

PS: Ik schreef al eerder over mijn liefde voor dagboekschrijven. Je vindt het artikel hier.

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *